fbpx

Vård & Skötsel

Så här sköter du dina produkter

Klicka här för att se en lathund, som du också kan skriva ut

Teknisk information
Tekniska vävar har trots stor noggrannhet i tillverkning och konfektion, kännetecken som för en lekman verkar vara felaktigheter. Detta kan ibland leda till klagomål och reklamationer: Dessa avvikelser är inte sådana som påverkar tygets livslängd. Vik och skrynkelmärken är omöjliga att undvika. Dessa märken kan ses som streck på väven. Optiska fel anses ej vara grund för reklamation.

Viktigt att tänka på:
Väv är ett formbart material vilket medför att det alltid blir viss skrynkeleffekt på en markisduk. Skrynklor och våffelmönster uppstår vanligtvis på väven mellan de hopsydda våderna. Detta blir extra synligt när markisväven rullas in.

Väven tillverkas av akrylfiber och är impregnerad mot mögel och röta. På grund av att väven är impregnerad kan det i början uppstå vita märken eller ljusa streck i väven som en följd av hantering i sömnad och montage. Dessa märken är mest tydliga då väven är ny innan väven mjuknat i väder och vind. Variationer i skrynkeleffekt och impregneringsmärken kan skilja mellan olika vävdesigner.

För att hålla markisen fräsch rekommenderas att skölja av den med vatten några gånger per år. Använd en vanlig vattenslang (högtryckstvätt kan skada väven). För att ta bort ingrodd smuts, handtvätta med en mjuk borste och ljummet vatten (ej över 30grader). Använd mild tvål. Starkare lösningsmedel eller maskintvätt förstör markisväven. Stativet bör torkas av 2 gånger per år. Smörj upp rörliga delar.

Solskydd eller regnskydd
En markis är avsedd som solskydd. De vanliga vävarna är inte vattentäta och det kan förekomma vattenläckage, bla i sömmar då det regnar. Vattenläckaget minskar ofta med tiden då markisen hängt ute i väder och vind.

Varning gällande terrassmarkis:
Låt aldrig markisen vara utfälld vid kraftigt regnväder. Vid sådana förhållanden kan vattensäck bildas i markisduken. Belastningarna på markisen blir mångdubbelt större än normalt. Väv samt markiskonstruktion kan därför skadas allvarligt. Generellt kan sägas att ju större fallvinkeln är på markisen, desto mindre risk för vattensäck i markisduken.

Godkända vävar, exempel:

Skrynkelmärke mitt på våden               Vikveck                                  Skrynkelmärken vid söm

 

Skötselråd Interiöra produkter

Persienner
Vid rengöring av persienner använd gärna en dammvippa eller antistatisk trasa. Det går även bra att dammsuga på låg effekt. Om persiennen har hunnit bli ordentligt smutsig, använd ljummet vatten och en mjuk trasa. Låt persiennen torka ordentligt innan du drar upp den, annars kan lamellerna i värsta fall klibba ihop och bli förstörda. OBS! en överlist i stål som inte är riktigt torr kan börja rosta.

Starkare medel som innehåller lösningsmedel skall ej användas då detta förstör lamellens lackerade yta.

 

Råd och tips om persienner
Draglinorna kan sno sig. Problemet löses enklast genom att man lossar på knuten under linknoppen och reder ut linan. Linorna kan tänja sig så att det inte har samma sträckning från överlisten då persiennen är nedsläppt. Problemet löses på samma sätt som ovan.

Skötselråd lamellgardiner
Vid rengöring av lamellgardinens skena används lämpligen en fuktig trasa. Lamellerna dammas med torr dammtrasa, torka därefter med fuktig trasa (ej maskintvätt).

Råd och tips om lamellgardiner
Om manövreringsmekanismen har hamnat på fel sida, kan skenan helt enkelt vändas (detta är inte möjligt vid motordrift eller vid lutande montage). Om lamellerna inte hänger rätt, kan man vid kedjereglage rätta till detta genom att vinkla lamellerna åt båda sidorna. Man drar så hårt att ett rasslande ljud hörs. I fall det går trögt vid manövrering är det möjligt att dra sönder mekanismen i skenan. Kontrollera att ingen lamell är fastklämd eller att något fastnat mellan lamellerna eller i avståndskedjorna.

Rullgardiner
De flesta rullgardiner rengörs med hjälp av en fuktig trasa.

Plisségardiner
Väven dammtorkas med mjuk trasa eller dammvippa. Eventuella fläckar kan på vissa vävar tas bort med mjuk trasa och ljummet vatten OBS! Ej tvättmedel.

Viktigt om textila produkter
Om du är osäker vid rengöring! Tag kontakt med oss för att få korrekt information om vad din väv tål.

 

Boka hemmabesök

Skriv in din föredragna kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig!