fbpx
Hem / Blogg / Bästa tips rengöra markiser

Så här får du rent din markis

Markiser är inte bara praktiska för att ge skugga och skydd mot väder och vind; de är också en estetisk tillgång till ditt hem eller din verksamhet. Med tiden kan dock smuts, mögel och alger byggas upp på markisens yta, vilket kan förstöra dess utseende och förkorta dess livslängd. Regelbunden rengöring är nyckeln till att hålla dina markiser ser fräscha och inbjudande ut. Här är en enkel guide för att rengöra dina markiser effektivt.

Material och Verktyg:

 • Mjuk borste eller sopborste
 • Slang med sprutmunstycke
 • Hink med varmt vatten
 • Milt rengöringsmedel eller specialanpassat markisrengöringsmedel
 • Svamp eller mjuk trasa
 • Stege (om nödvändigt)
 • Skyddshandskar

Steg 1: Förberedelse
Innan du börjar, se till att markisen är helt utfälld och att området under är fritt från möbler och andra föremål. Om markisen är högt upp, använd en stege och se till att den är stabil och säker.

Steg 2: Avlägsna löst smuts
Använd en mjuk borste eller sopborste för att försiktigt borsta bort löv, kvistar och annat löst smuts från markisens yta. Detta förhindrar att smutsen gnuggas in i tyget under den våta rengöringsprocessen.

Steg 3: Skölj med vatten
Använd en slang med ett sprutmunstycke för att skölja hela markisen med vatten. Detta hjälper till att lösa upp och avlägsna ytlig smuts. Se till att vattnet inte är för kraftfullt, eftersom högt tryck kan skada tyget.

Steg 4: Applicera rengöringsmedel
Blanda ett milt rengöringsmedel med varmt vatten i en hink. Använd en svamp eller mjuk trasa för att applicera lösningen på markisen. Om markisen är mycket smutsig eller har mögel, kan du överväga att använda ett specialanpassat markisrengöringsmedel.

Steg 5: Skrubba försiktigt
Använd en mjuk borste för att skrubba markisen försiktigt. Var extra uppmärksam på fläckar och områden med mögel. Skrubba inte för hårt, eftersom det kan skada tygets fibrer.

Steg 6: Skölj noggrant
Efter att du har skrubbat markisen, använd slangen för att skölja bort allt rengöringsmedel. Det är viktigt att skölja noggrant så att inga rengöringsmedelsrester kvarstår, vilket kan attrahera mer smuts.

Steg 7: Låt torka
Låt markisen vara utfälld tills den är helt torr. Detta förhindrar mögel och dålig lukt som kan uppstå när material är fuktigt.

Tips:

 • Rengör dina markiser regelbundet för att förhindra uppbyggnad av smuts och mögel.
 • Undvik att använda blekmedel eller hårda kemikalier som kan bleka eller skada tyget.
 • Om du inte är säker på vilket rengöringsmedel som är bäst för din markis, kontakta tillverkaren för rekommendationer.
 • Överväg att applicera en skyddande spray efter rengöring för att hjälpa till att avvisa vatten och smuts.

Genom att följa dessa enkla steg kan du hålla dina markiser rena och i gott skick år efter år. Regelbunden rengöring inte bara förbättrar markisernas utseende utan bidrar också till att förlänga deras livslängd, vilket gör det till en värdefull investering i ditt hem eller företags underhåll. Så ta fram borsten och börja rengöra – dina markiser kommer att tacka dig

Boka hemmabesök

Skriv in din föredragna kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig!