Var solsmart

Var smart i solen – 5 tips för en säkrare sommar

När solen skiner så spenderar vi gärna tid utomhus. Sol, bad och andra aktiviteter brukar stå högt på schemat under varma sommardagar.

Att vara fräscht solkysst efter semestern eller utomlandsresan är något många strävar efter. Dessvärre finns det ett starkt samband mellan att bränna sig i solen och hudcancer – ungefär 55 000 personer drabbar årligen av hudcancer. Överdrivet solande kan också innebära rynkor och pigmentförändringar.

Men det är möjligt att njuta av solen på ett säkert sätt – var smart i solen!

5 tips på att vara smart i solen

1. Smörj in dig med solskyddsfaktor

Använd ett solskydd med hög faktor på de områden som inte täcks av kläder. Solskyddsmedlet ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning, ha högre faktor än 15 och gärna vara vattenfast.

Kom ihåg att smörja in dig regelbundet under dagen eller direkt efter att du badat. Det krävs ungefär två matskedar solkräm för att få ett fullgott skydd för hela kroppen, smörj hellre en gång till så du är säker på att du är skyddad.

Har du kvar solskydd från förra året? Lukta på den och kolla på konsistensen. Ifall den luktar konstigt, skiktar sig eller blivit rinnig skyddar den inte – köp en ny flaska. För bästa hållbarhet förvarar du solskyddet på ett mörkt och torrt ställe.

 

smart i solen med stråhatt

2. Klä dig efter väder

En långärmad tröja och ett par byxor i svala material som linne tillsammans med en solhatt eller keps är ett perfekt skydd.

Var särskilt noga med att skydda barn, som är extra känsliga i solen, med kläder.

 

3. Håll koll på strålarna med en app

Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram appen ”Min soltid” för att hålla koll på ditt solande. Du får rekommendationer på hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig utifrån hudtyp och plats.

Appen finns för både iPhone och Android.

 

4. Undvik de starkaste strålarna

Håll dig i skuggan under markisen eller var inomhus klockan 11–15, då solen är som starkast. Du får färg även om du sitter i skuggan och du bränner dig inte lika lätt. Kom ihåg att ingen kräm kan skydda till 100 procent, att undvika de starkaste strålarna är det mest effektiva sättet för att inte bränna sig.

Våra terrassmarkiser ger skön skugga när solen ligger på.

 

5. Glöm inte solglasögon

Visste du att solglasögon inte bara skyddar dig mot att bli bländad av solen? Risken för att drabbas av ögonsjukdomen gråstarr är större om du är ute i starkt solljus utan att skydda dina ögon.