En guidande vänskap

Checklista inför ditt köp av terrassmarkis

Är du i markistankar, gå igenom vår checklista inför ditt inköp av en ny terrassmarkis! Med en terrassmarkis kan du spendera mer tid på din altan, terrass, uteplats eller balkong – du kan till exempel sitta kvar ute även om regnet drar in eller snabbt få skugga om solen blir för stark.

Våra terassmarkiser finns i storlekar som passar den stora altanen såväl som den lilla balkongen, och monteras antingen i taket eller på väggen av ditt hus.

Behöver du hjälp att planera kan du alltid boka ett kostnadsfritt hemmabesök, vi kan dessutom hjälpa dig montera markisen.

Checklista inför köp av terrassmarkis

Läs igenom vår checklista nedan så är du väl förberedd inför ditt inköp!

 

Var ska din terrassmarkis sitta?

Går markisen att montera i husväggen? Finns det reglar att skruva fast den i eller kan den kanske fästas i takfoten? Dessa frågor kan vara svåra att själv svara på. Är du osäker, boka ett hemmabesök så guidar vi dig.

Hur stor ska terrassmarkisen vara?

En terrassmarkis över en uteplats ska gå cirka en halvmeter längre ut än denna för att ge ett bra solskydd om solen står lågt. Utfallet på fönstermarkisen bestäms av fönstrets höjd. Dela denna på hälften så får du fram rätt utfall.

Kan du montera terrassmarkisen själv?

Är du händig kan du montera markisen själv, annars hjälper vi dig med montage och service. Följ noga monteringsanvisningen när du monterar markisen. Tänk på att motoriserade markiser kräver en fast elektriskt anslutning vilket endast får utföras av behörig elektriker.

Motor, sensor eller vev?

Självklart är det en kostnadsfråga, men fråga dig själv hur aktivt ditt solskydd behöver vara. Ska markisen användas ofta och vill du ha en hög bekvämlighet, satsa på motordrivna markiser som är kopplade till sensorer som känner av sol och vind; är det soligt fälls markisen ut – blåser det eller blir molnigt så fälls markisen in.

En terrassmarkis är stor och tung att fälla ut och det kan vara värt att lägga pengar på en motoriserad. Används den mer sällan kan man stå ut med att veva.

Skötsel

Torka av markisstativet med en mjuk fuktad trasa någon gång per år. För att rengöra duken användes ljummet vatten samt ett milt handdiskmedel. Använd en mjuk borste och skölj därefter rikligt med rent vatten. Låt torka.